Det skal som hovedregel betales dokumentavgift når det tinglyses et dokument som overfører fast eiendom. Denne avgiften er på 2,5 % av eiendommens verdi på tinglysningspunktet, og kan derfor utgjøre en betydelig kostnad.
Dersom du eksempelvis har gjennomgått et samlivsbrudd eller en skilsmisse kan det være ekstra surt å betale dokumentavgift dersom eiendommen må tinglyses på nytt. Enkelte overføringer av fast eiendom er likevel fritatt fra den forhatte dokumentavgiften. I denne artikkelen ser vi på noen viktige fritaksregler fra dokumentavgiften.
Les også: Hvordan regnes formuesverdi på bolig og hvordan klager du hvis denne er satt for høyt?
Denne artikkelen ble først publisert inne på Eiendomshjørnet, et medlemsforum for små og mellomstore eiendomsinvestorer, hvor vi deler kunnskap gjennom fagartikler, videoer, dealanalyser og livesendinger. Se hva medlemmene sier her.
Er du gift og usikker på om dere må betale dokumentavgift for overføring av hjemmel for en eiendom mellom dere? Fortvil ikke. Jf. stortingsvedtaket om særavgifter § 2, bokstav e, er overføring av eiendom mellom ektefeller under ekteskapet fritatt fra dokumentavgift. All fast eiendom er her unntatt, og det er heller ikke noen grense for hvor mange eiendommer som kan overføres.
Også dersom det er snakk om dødsfall for en av ektefellene, er tinglysning av dokument som overfører eiendom fritatt fra dokumentavgift jf. dokumentavgiftsloven § 8. Dersom det finnes flere arvinger, må gjenlevende ektefelle bli enige med disse om eiendommen skal overføres til gjenlevende ektefelle. Fritaket gjelder her også for alle typer for faste eiendom, både felleseie og særeie.
Dersom det ektefeller separeres eller skilles, er overføring av eiendom fritatt for dokumentavgift dersom det er snakk om skifte av felleseie. Dersom eiendommen er eid gjennom særeie er det eierskifte ikke fritatt fra dokumentavgift.
Les også: Trenger du eierskifteforsikring? Dette er fordeler og ulemper
Dersom det er snakk om et samlivsbrudd og eiendom skal skifte eier, kan overføringen være fritatt fra dokumentavgift dersom visse vilkår er oppfylt jf. dokumentavgiftsloven § 8.
En eller begge av vilkårene under må oppfylles:
· Samboerne som har hatt samme folkeregistrerte adresse i minst to år
· Samboere venter barn, har barn eller har hatt barn
Dersom grunnen til samlivsbruddet skyldes at en av samboerne dør, er det tilstrekkelig at paret har felles folkeregistrert adresse på dødsfallstidspunktet. Utover dette er det kun boligeiendom som omfattes av fritaket. Overføring av fritidseiendommer er med andre ord ikke fritatt, selv om vilkårene over er oppfylt.
Til forskjell fra tinglysning av eiendom mellom ektefeller, kan ikke eiendom overføres mellom samboere dersom de fortsatt er sammen. Dersom dette gjøres, vil de være pliktig til å betale dokumentavgift.
Les også: Når lønner det seg å selge boligen din?
Dersom det overføres eiendom i forbindelse med et dødsfall, er overføringen fritatt for dokumentavgift dersom eiendommen er overført til de lovbestemte arvingene jf. stortingsvedtaket § 2, bokstav f. Dette gjelder også dersom det er snakk om utdeling fra uskiftet bo.
Er det snakk om testamentarv som overstiger arveparten etter lov, gis det ikke fritak. Dette gjelder derimot ikke dersom testamentarvingen overfører eiendommen samme dag. Forskudd på arv ansees ikke som arv etter lov, og vil derfor være unntatt fritaket.
Les også: Artikkel om arv
Hvis gjenlevende ektefelle eller samboer sitter igjen i uskiftet bo, kan vedkommende overføre en eiendom til en av arvingene til første avdøde. I dette tilfellet kan også mottakeren kreve fritak for dokumentavgift, men kun for den delen av arven som vedkommende har krav på etter lov. Når dette skal regnes ut er det viktig å holde den gjenlevende ektefellens andel av felleseiet utenfor.
Dette kan virke komplisert, og det er derfor satt opp et eksempel under.
En enkemann sitter i uskiftet bo med felleseie etter avdøde ektefelle. Det er avtalt at en av to barna skal overta eierskapet av en bolig de eier. Som utgangspunkt vil enkemannen automatisk eie halvparten av boligen gjennom felleseiet, og det er derfor kun avdøde ektefelles del av boligen som skal gå i arv. Denne halvparten har også enkemannen krav på 1/3 av etter vanlige arveregler.
Kombineres dette med halvparten han allerede eier vil ha han eie 4/6 av boligen. Da gjenstår det 2/6 som må deles på de to barna. Det ene barnet som skal overta boligen har derfor rett til å trekke fra 1/6 av boligens verdi når dokumentavgiften skal regnes ut, ettersom dette utgjør barnets arvepart etter avdøde mor.
Dersom det hadde vært snakk om særeie, og det var den avdøde som rådet over denne, ville eierbrøken til barnet blitt tilsvarende større (1/3), og en større andel av boligens verdi kunne ha blitt trukket fra i utregningen av dokumentavgiften.
Dokumentavgiften utgjør 2,5 % av boligens verdi ved overføringstidspunkt, og det er følgelig store summer å spare dersom denne kan unngås. Enten det gjelder arv eller overføring mellom ektefeller eller tidligere samboere lønner det seg å sette seg inn i regelverket. Er det mulig kan det også være lurt å utsette evt. fremskynde noen beslutninger dersom dette kan føre til fritak fra dokumentavgiften.